Een groendak, wat is het precies?

Dit groendak is een sedumdak met grassen Groene daken komen steeds vaker voor maar wat zijn het nu eigenlijk? Een groendak is een laag óp je waterdichte dakbedekking waar de planten in groeien. Omdat er veel verschillende planten zijn zijn er ook veel verschillende soorten groene daken. Het meest gebruikte groendak in Nederland is het sedumdak. Steeds vaker zie je echter ook daktuinen, moestuinen op het dak, wilde bloemen of grasdaken.

Een groendak kan een sedumdak zijn maar kan ook met andere planten op het dak worden gemaakt.

 


De geschiedenis van het groendak

De grasdaken is het oude groendak

De grasdaken uit canada en scandinavië zijn mooie voorbeelden.

Een korte geschiedenis les laat zien dat groene daken al lang gemaakt worden en de voordelen ook al eeuwen oud zijn. De beste voorbeelden zijn in de Scandinavische landen te vinden. In de tijd van de Vikingen bekleden zij hun daken al met turf en grassen. De reden is simpel: een groendak isoleert. Zeker een dik pakket zoals hun grasdaken (30 cm ongeveer) houdt flink wat kou buiten. In die koude landen is de bouwstijl een stuk robuuster als hier en kunnen de daken het gewicht van die 30 cm turf op het dak goed dragen. In de begin jaren 90 werden groene daken ook populairder in Europa, vooral in Duitsland won het groendak veel terrein. Dit komt ook omdat de Duitsers toen al een regeling instelde dat als je een gebouw bouwt je hetzelfde oppervlak aan groen moet terugplaatsen. De makkelijkste en goedkoopste manier is dat te doen door de planten op het dak te plaatsen. Groen op het dak werd daardoor een gemeen goed. De oudste sedumdaken in Europa zijn van 1950, de oudste daktuinen zijn vele malen ouder en vaak te vinden bij kerkelijke gebouwen of staatsgebouwen waar men aanzien wilde.

 


De voordelen van een groendak:

  1. Een groendak beschermt de dakbedekking waardoor deze niet 25 a 30 jaar maar 60 a 70 jaar mee kan gaan;
  2. Het groene dak vertraagd de regenwaterafvoer en gebruikt tot 50% van het regenwater, dit zorgt weer voor minder wateroverlast in de straten rondom het gebouw;
  3. Een groendak zorgt voor Verkoeling: Beplanting wordt véél minder warm dan zwarte dakbedekking daarnaast verdampen de bladeren water, dus ze zweten zoals wij, in de zomer wat het dak en de omgeving extra afkoelt
  4. Het groene dak isoleert: behalve verkoeling voeg je ook een extra laag toe aan je dakisolatie.
  5. Zonnepanelen op een groendak blijven op warme dagen koeler waardoor ze een beter rendement halen, dit kan ongeveer 6 a 10% schelen
  6. Het groene dak zorgt voor meer geluidsisolatie, dit is tot wel 4 decibel per cm laagdikte, voor een sedumdak ongeveer 16 db geluidsdemping en het wilde bloemendak heeft ongeveer 40 db geluidsdemping.
  7. De verkoeling door een groendak werkt ook nog een positief voor de omgeving omdat groene zones werken om de stad koeler te houden in de zomer.
  8. Zoals alle planten zetten ook deze planten CO2 om in zuurstof én helpen ze tegen de luchtvervuiling.
  9. Wist je dat uit onderzoek van het RIVM blijkt dat uitzicht op groen onze gezondheid bevorderd? Daarom zijn veel ziekenhuizen en zorginstellingen al lang om naar groene daken in plaats van zwarte of grinddaken.
  10. Het ziet er niet alleen leuker uit dan zwarte dakbedekking het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit in de stad.

Welke soorten groene daken zijn er?

een groendak met vaste planten op het dak

Dit is een voorbeeld van een groendak met vaste planten en een paar struikjes

Een groendak is een verzamel naam voor alle daken met planten op het dak. De meeste bekende is het sedumdak waarbij er een mix van sedumplanten wordt aangebracht. Dit is ook het lichtste groendak. Eigenlijk alle daken met groen op dak zijn groendaken, zo ook natuurdaken met heide, grassen of een weidemengsel. Aan de kust zien we steeds vaker Duindaken, dit zijn daken met planten uit de duinen zoals Helmgras.

 

 

Op dit moment zijn dit de meest voorkomende groendaken:

Op welke daken kan een groendak?

een groendak met wilde bloemen

Wilde bloemen op het dak

Op bijna elk dak kan er een groendak worden gelegd, als het maar is afgestemd op de draagkracht van je dak. Een veel gemaakte fout is het denken dat een groendak alleen op een plat dak kan. De techniek is intussen zo ver dat groene daken prima kunnen worden gelegd op schuine daken. Tot een hellingshoek van 20º zijn er geen speciale voorzieningen nodig. Wanneer een dak schuiner is dan 20º kan het groendak worden aangebracht met rasters en hoekprofielen tegen de afschuiving.

Waar moet je dan op letten bij de aanleg van een groendak?

Aandachtspunten zijn de draagkracht van je dak, de waterdichtheid, randafwerking en de toegang tot het dak in verband met het onderhoud.

 

 

 

[layerslider id=”creative”]

 

GroenopdakEen groendak, wat is het precies?