Een sedumdak beschermt je dakbedekking

Een sedumdak beschermt de dakbedekking

Je dakbedekking is de waterdichte laag op je dak. Het is misschien wel het belangrijkste deel van je huis want het zorgt letterlijk voor aan dak boven je hoofd! Je dak ervaart heftige omstandigheden. Het ligt de hele dag in de zon en omdat het ook nog eens het hoogste punt van je huis/ gebouw is vangt het de meeste UV straling. Uv straling brandt letterlijk deeltjes weg. In de zomer wordt het regelmatig 60 graden maar het koelt ook het snelste weer af daarna. Hierdoor wordt de dakbedekking telkens groter en krimpt daarna weer. Net als onze huid is het wat elastisch maar als het vaak moet krimpen en uitzetten krijg je rimpels. Niet erg maar de dakbedekking wordt er zwakker door en de veroudering gaat dan sneller.

 

Hoe beschermt een sedumdak de dakbedekking?

De levensduur van de dakbedekking is de tijd dat hij mee gaat. Soms gaat hij nog langer mee hoor maar dakbedekking verouderd en moet dan vervangen worden. Die veroudering gaat sneller met veel UV straling en het krimpen en uitzetten. UV straling kun je verminderen of voorkomen door iets op je dakbedekking te leggen. Dat kan een laag grind zijn maar het kan ook een sedumdak zijn.

 

Een sedumdak  heeft ook nog een tweede voordeel dat het grind niet heeft. Het leeft en net als veel levende dingen kan het tot op zekere hoogte de temperatuur reguleren. Planten verdampen in de zomer extra water via de bladeren. Een beetje zoals wij gaan zweten. Door die verdamping koelen ze af en koelt de directe omgeving af. Ga op een warme dag maar eens met blote voeten op asfalt, tegels, grind of zand staan en daarna op gras of een plantvak. Je voelt het verschil meteen, op het gras kun je lopen maar het zand (bijvoorbeeld bij een strandje) is pijnlijk warm. Doordat het minder opwarmt heb je ook minder grote temperatuurverschillen.  Doordat je minder grote temperatuur verschillen hebt is het uitzetten en krimpen veel minder of nauwelijks aan de orde.

Levensduur van je dakbedekking mét een sedumdak

 

De levensduur van nieuwe dakbedekking met een sedumdak er op is ongeveer 2 a 3 keer zo lang en ligt rond de 60 a 70 jaar. De dakbedekkingen zonder sedumdak gaan vaak 25 a 30 jaar mee met uitzondering van EPDM die een levensduur van 50 jaar heeft, van epdm dak met een sedumdak wordt verwacht dat het langer dan de 70 jaar mee kan.

 

Is jouw dakbedekking aan vervanging toe?

Dat een sedumdak 60 a 70 jaar mee kan gaan heeft ook een keerzijde. Je legt het sedumdak dus voor 60 a 70 jaar op je dak. Tuurlijk kun je indien nodig het tussendoor verwijderen maar dat wil je natuurlijk liever niet. Het is juist zo fijn dat je straks met je groendak gewoon niet meer hoeft na te denken over je dakbedekking de komende 60 jaar.

Je wilt dus niet nu veel geld investeren om over een paar jaar alles te verwijderen omdat de laag er onder vervangen moet worden. De meest logische reden om je dakbedekking te vervangen is als deze nu al lek is. Meestal is dat niet het geval toch?

De afweging of je nieuwe dakbedekking wilt aanleggen is aan jouw zelf. Wanneer je dak al meer dan 15 jaar oud is adviseer ik het eigenlijk altijd. Je sedumdak verdient zich namelijk dan terug bij +/- 20 jaar.

Als je wilt maken we graag een offerte zodat je weet wat de kosten zouden zijn. Wij werken altijd met EPDM dakbedekking. Dit omdat het een extra lange levensduur heeft, beter voor het milieu is dan bitumen en omdat we het als één groot vel over je dak kunnen leggen waardoor je bijna geen naden hebt. Verder bieden we 10 jaar garantie op de waterdichtheid.

[layerslider id=”eigenschappen”]

 

 

 

 

 

GroenopdakEen sedumdak beschermt je dakbedekking