De meest voorkomende lekkage bij een groendak

Het sedumdak beschermt de dakbedekking máár het vertraagd ook de waterafvoer. Zeker in de herfst en winter komen er steeds frequenter en hevige stortbuien voor. Precies daarom zijn sedumdaken in de stad zo welkom vanuit de gemeente en waterschappen. Het heeft wel ook een keerzijde. Als er een punt bij de aanhechting al los zit, lek is of te laag is kan het zijn dat ná de aanleg van het sedumdak hier water overheen gaat. Dan heb je aan de binnenkant dus lekkage.

Dit is de meest voorkomende oorzaak maar gelukkig ook een van de makkelijkste te achterhalen en oplossen.

het belang van onderhoud

Lekkage bij een groendak kan dus vaak komen omdat er al wat los zat maar het is niet het enige waardoor er water naar binnen kan komen. Een tweede zwakke plek van sedumdaken is dat bij achterstallig onderhoud er problemen kunnen ontstaan.

De drie belangrijkste aandachtspunten om lekkage bij je groendak te voorkomen zijn

 1. De grindranden. Deze hebben een dubbele functie. De belangrijkste is dat het planten tegen houdt onder je zink, lood en andere aanlsuitingen te groeien. Gebeurt dat wel dan kan het water hierdoor naar binnen en heb je dus lekkage. De tweede functie beperkt ook het risico op lekkage want bij hele hevige regen zakt het water sneller tussen het grind door en kan zo afgevoerd worden. Wanneer je grind dan volgroeid is werkt dit niet meer.
 2. Waterafvoeren. Net als bij gewone platte daken kan de waterafvoer geblokkeerd worden. Wij plaatsen altijd een bladvanger in de afvoer. Wanneer je de daken controleert en de afvoer vrij maakt van blad en andere blokkades voorkom je dat het te veel aan water niet weg kan.
 3. Onkruid Het is niet het grootste risico op je dak maar waar planten groeien kan schade ontstaan als je dakbedekking niet wortelwerend is. Heb je geen wortel werende dakbedekking dan raden wij daarom altijd wortel werend folie aan. Heb je dit niet dan is er nog geen nood aan de man maar verwijder dan wel twee maal per jaar alle andere planten dan sedum.

Is het hele jaar groen

Sedumdaken zijn het hele jaar door groen en bloeien met telkens weer een andere kleur.

Onze passie & werkwijze

Groen op Dak heeft al jarenlange ervaring in advies, levering en realisatie van sedumdaken.
Met passie voor het vak leveren we aan iedereen: particulieren, bedrijven, gemeenten en instellingen.
Elke vraag is anders en door in gesprek te gaan bedenken wij
iedere keer weer een oplossing op maat.
Dit natuurproduct geeft, naast het ecologische karakter, een extra dimensie aan uw dak.
Wij denken graag mee met de klanten en zijn betrokken vanaf de eerste vraag tot het leggen van
het laatste sedumplantje. Vakmanschap, maatwerk en passie,
dat is Groen op Dak.

Subsidie groendak | Groenopdak.eu | Specialist in groene daken, gras- sedumdaken en complete daktuinen

Wieneke van der Wetering, Amsterdam

“Ons groene dak zorgt voor een kleine oase middenin de binnenstad van Amsterdam.”

Jasper Maertlens, Zutphen

“Geen vraag was te gek en de oplossingen sluiten perfect aan bij onze wensen.”

Onze groene daken

Een sedumdak en de mogelijkheden
Het is geen groen of gras. Sedum is een vetplant die vocht opneemt in zijn bladeren. Droogte & warmte zijn voor deze plantjes geen probleem. Ook in het Hollandse weer (regen) kunnen ze met behulp van een goede afvoer prima gedijen. Er bestaan meer dan 200 sedumplanten. De sterkste 7 á 8 soorten worden door ons gebruikt op uw dak. Een groendak is het hele jaar door groen en bloeit met telkens weer een andere kleur.

Sedum groeit vrijwel overal: het dak van uw huis, fietsenstalling, schuur of garage.
Het is belangrijk om vooraf te inventariseren in hoeverre het mogelijk is om sedum op uw dak te plaatsen, dit vanwege de constructie en de zwaarte. Wij treden graag met u in gesprek.

De voordelen
Een sedumdak verhoogt de levensduur van de dakbedekking, het gaat twee tot drie keer langer mee dan een dak zonder sedum. Het effect van regen en zonlicht wordt weggenomen – en daarbij verkleint de temperatuurschommeling van het dak. Het kwik kan op daken zonder sedum zeer hoog oplopen: tot wel 70 graden. Dit in tegenstelling tot een sedumdak, dat niet warmer wordt dan 38 graden. Vooral in de zomer is dit erg merkbaar in huis. Niet alleen de temperatuur is merkbaar, ook heeft het sedumdak een geluiddempende werking. Daarnaast neemt een sedumdak fijnstof op, is het dak onderhoudsarm en kan het zelf gecombineerd worden met zonnepanelen. En, niet geheel onbelangrijk: sedumdaken zijn het hele jaar door groen en bloeien met telkens weer een andere kleur – het ziet er dus ook heel mooi uit.

Lekkage melding doen

Een lekkage is vervelend. Het is altijd verstandig om zsm even contact met ons op te nemen voor overleg. Wij zullen dan proberen zo snel mogelijk bij u langs te komen.

  Contact

  Bent u benieuwd of een sedumdak voor u tot de mogelijkheden behoort? Graag voer ik met u een telefonisch gesprek om te inventariseren wat voor dak u heeft en wat de mogelijkheden zijn.

  Groen op Dak

  0344 700 266
  info@groenopdak.eu
  KVK: 64308340
  BTW: 8556.09.333B01

  Groen op Dak - Contact

  0344 – 700 266

  Groen op Dak

  Lutterveld 13
  4117 GV Erichem

   

  Mail groen dak | Groenopdak.eu | Specialist in groene daken, gras- sedumdaken en complete daktuinen

  info@groenopdak.eu

  Algemene voorwaarden

  Disclaimer

  Facebook logo Groen op Dak

   

   

   

  Alle rechten voorbehouden © Groen Op Dak
  Realisatie website: Cube Media Veenendaal

  GroenopdakGroen op Dak – Lekkages bij een groendak