Test dak geschikt voor een sedumdak

Wil jij weten of je dak geschikt is voor een sedumdak?

We hebben speciaal daarvoor een test gemaakt zodat jij makkelijk kan controleren of jouw dak geschikt is voor een sedumdak.

Voor het invullen van de test heb je wel wat basis kennis van je dak nodig. Zo moet je weten of er nu ballast zoals tegels of grind op je dak ligt. Welke dakbedekking je hebt en hoe oud die is. Dat kun je vaak bij de bouw/ koop spullen vinden. Op dakbedekking een lange garantietermijn en heb je dus waarschijnlijk een garantie certificaat hebt gekregen van de dakdekker/bouwer of de vorige bewoners. Uiteraard kun je hem ook invullen met aannames maar dan geeft het wat minder zekerheid.

De test of je dak geschikt is voor een sedumdak:

powered by Typeform

Waarom zou je nu een sedumdak willen?

  1. Het sedumdak beschermt de dakbedekking waardoor deze niet 25 a 30 jaar maar 60 a 70 jaar mee kan gaan. We leggen het je hier helemaal uit!
  2. Het vertraagd de regenwaterafvoer en gebruikt tot 50% van het regenwater. Dit zorgt weer voor minder wateroverlast in de straten rondom het gebouw.
  3. Verkoeling: Beplanting wordt véél minder warm dan zwarte dakbedekking daarnaast verdampen de bladeren water. Ze zweten dus net als wij. Dat koelt de planten en het dak af.
  4. Doordat een sedumdak zorgt voor afkoeling kan het binnen zoveel schelen dat je de airco niet meer nodig hebt
  5. Zonnepanelen blijven op warme dagen koeler waardoor ze een beter rendement halen, dit kan ongeveer 6 a 10% schelen in je rendement op jaar basis!
  6. Het sedumdak zorgt voor meer geluidsisolatie, dit is tot wel 4 decibel per cm laagdikte. Voor een sedumdak ongeveer 8 a 12 db geluidsdemping en het wilde bloemendak heeft ongeveer 40 db geluidsdemping.
  7. De verkoeling die we eerder noemde werkt ook nog een positief voor de omgeving omdat groene zones werken om de stad koeler te houden in de zomer.
  8. Zoals alle planten zetten ook deze planten CO2 om in zuurstof én helpen ze tegen de luchtvervuiling.
  9. Wist je dat uit onderzoek van het RIVM blijkt dat uitzicht op groen onze gezondheid bevorderd? Daarom zijn veel ziekenhuizen en zorginstellingen al lang om naar groene daken in plaats van zwarte of grinddaken.
  10. Het ziet er niet alleen leuker uit dan zwarte dakbedekking het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit in de stad.

Weten hoe de aanleg nu in zijn werk gaat?

De grote tuinverbouwing was dit najaar een dagje mee om dat te laten zien. Kijk het filmpje (5 minuutjes ongeveer) ook eens: sedumdak aangelegd bij de grote tuinverbouwing

GroenopdakTest dak geschikt voor een sedumdak