Kennisbank

De voordelen van groene daken

by Groenopdak on 27 juni 2019 No comments

Groene daken hebben tal van voordelen. Dat kun je al snel vinden op internet. Dat dit ook bij veel gemeentes bekend is kun je wel zien door de vele subsidie regelingen maar ook door hun actieve inzet voor de Green Deal Groene Daken. Een groendak kent 10 voordelen. Ik heb ze hier uitgeschreven maar leg ze ook uit in deze video:

De inphograpic met alle voordelen van groene daken. Gemaakt en copyrights door de Green Deal Groene daken.

1. Beschermt de dakbedekking

Doordat het groene dak de UV straling weg houdt van de dakbedekking vertraagd het de veroudering. Maar niet alleen de UV straling is schadelijk voor je dakbedekking. Door de grote temperatuur verschillen op het dak krimt en zet het daarna weer uit. Die vele bewegingen verouderen en verslechteren de dakbedekking. Wanneer je een groendak aanlegt op je dakbedekking verkoelt het je dak, de dakbedekking en de constructie. Die dakbedekking hoeft bijna niet meer te krimpen of uit te zetten wat de levensduur verlengt. 

Dit samen betekend dat je dakbedekking 2 a 3 keer zo lang mee gaat en je dus bespaart op 2 keer nieuwe dakbedekking!

2. Je groene dak voert minder regenwater af. 

Een sedumdak of ander groendak zijn planten en die gebruiken water. Van alle regenwater die er op het dak komt wordt er zo’n 40 a 50% op jaarbasis door het groene dak gebruikt. Verder voert het het overtollige regenwater n langzamer af. De straten en de riolering krijgt dus veel minder regenwater te verwerken van groene daken t.o.v. normale daken. 

3. Het groene dak zorgt voor verkoeling

Beplanting wordt véél minder warm dan zwarte dakbedekking daarnaast verdampen de bladeren water, dus ze zweten zoals wij, in de zomer wat het dak en de omgeving extra afkoelt. Door die afkoelende werking kan je tot 40% of meer op de kosten van je airco verdienen. 

Meer weten? lees hier een uitgebreid artikel over de verkoelende werking van groene daken

4. Het voegt isolatie toe.

Je groene dak is een dik pakket op je dak. In theorie zou je dus flink met je isolatie waarde omhoog moeten gaan. In de praktijk blijkt dat dit is afhankelijk van het seizoen doordat het water in een sedumdak een goede geleider is maar op z’n slechts heeft een groendak een isolatie waarde van R= 0,5 m²K/W

5. Zonnepanelen behalen meer rendement.

zonnepanelen op een sedumdak

Normaal kan je zwarte dak met mooi weer al snel boven de 40 tot zelfs 60 graden worden. Zonnepanelen verliezen hun rendement als ze warmer worden dan 40 graden dus dat is mooi zonde. Mooie dagen met veel zon zouden je juist extra moeten opleveren toch! Zonnepanelen op een groendak blijven op warme dagen koeler waardoor ze een beter rendement halen, dit kan ongeveer 6 a 10% schelen op jaarbasis maar tot wel meer dan 16% op die warme dagen. 


6. Het groene dak zorgt voor meer geluidsisolatie.

Kun jij op je slaapkamer soms niet slapen door vliegtuigen? Tikkende vogels of die harde regenbuien? Dan kan een groendak op je dak de oplossing zijn. Doordat en de beplanting en het substraat geluid dempen heb je extra geluidisolatie t.o.v. ander geluid van buiten. Vooral contactgeluid zoals vogels en regen zijn dadelijk niet of nauwelijks meer hoorbaar. In het algemeen geldt verder dat de geluidsisolatie tot wel 4 decibel per cm laagdikte is!


7. Planten op je dak zijn goed tegen de luchtvervuiling

Zoals alle planten zetten ook deze planten CO2 om in zuurstof én helpen ze tegen de luchtvervuiling. Afhankelijk van je type groendak kun je meer of minder doen tegen luchtvervuiling. We hebben bij een hotel meegewerkt aan een groendak rondom het dakterras waarbij op de dakranden hogere planten werden geplaatst. Dit niet alleen voor wat privacy en windbescherming maar juist vooral tegen fijnstof. De gekozen planten waren daarom ook een pinus mugo (dwerg den) en Olijfwilg (Elaeagnus  ebbingei) 

groendak tegen luchtvervuiling

8. Groen uitzicht is goed voor onze gezondheid

Wist je dat uit onderzoek van het RIVM blijkt dat uitzicht op groen onze gezondheid bevorderd? Daarom zijn veel ziekenhuizen en zorginstellingen al lang om naar groene daken in plaats van zwarte of grinddaken.


9. groene daken dragen bij aan een beter biodiversiteit in de stad

Het ziet er niet alleen leuker uit dan zwarte dakbedekking het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit in de stad. Ze bieden schuilplekken, leefplaats en diverse waard- en nektarplanten voor insecten zoals bijen en vlinders maar ook wormen komen uiteindelijk voor op het groene dak en vogels kunnen rustige broedplekken zoeken tussen de hogere planten. Meer weten over dit onderwerp? lees het uitgebreide artikel over de biodiversiteit van sedumdaken. 

10. Het helpt tegen de opwarming van de stad

In de zomer kan het in steden 5 graden warmer worden dan de direct naast gelegen gebieden met minder of geen bebouwing. Dat heet in het engels het Urban Heat Island effect. Dit komt vooral door de hoeveelheid gebouwen en bestrating. Planten, dus grasvelden, weilanden, parken en groene tuinen helpen die opwarming tegen te gaan omdat ze hun omgeving afkoelen door schaduw en verdamping van vocht. Daarom is gras is de zomer wel beloopbaar met blote voeten maar zand, grind of stenen niet. Bijkomend voordeel is dat ze een deel van het fijnsstof die als smok blijft hangen ook nog eens afvangen.
Groen is dus beter voor de stad en het verkoelt de stad ook echt. Dat geldt ook voor groen op het dak. Alle groene daken helpen mee om die opwarming te verminderen.

GroenopdakDe voordelen van groene daken

Related Posts

Take a look at these posts

Join the conversation