Filterdoek (m2)

1.89

Het filterdoek voorkomt dat het substraat wegspoelt of de drainagemat verstopt. Met de aanleg van een sedumdak op je dak leg je ook grond erop. Dit is substraat en bestaat uit een mengeling van wat grover gesteente en klein materiaal. Dat laatste spoelt sneller mee met de waterafvoer óf verstopt de drainagemat, dat gaat het filterdoek tegen.

 

Beschrijving

De derde laag die je aanbrengt bij het maken van een intensief of extensief groendak is het filterdoek. Deze komt op de drainagemat. Hij zit dan ook in alle DIY aanleg pakketten voor platte daken.

Met de aanleg van een sedumdak op je dak leg je ook grond erop. Dit is substraat en bestaat uit een mengeling van wat grover gesteente en klein materiaal. Dat laatste spoelt sneller mee met de waterafvoer óf verstopt de drainagemat.

Het filterdoek heeft dus als hoofdtaak het voorkomen van uitspoelen van het daktuinsubstraat.
Het uiterlijk laat deze functie ook heel goed zien want het is vele malen dunner dan de andere doeken en je kan er bijna doorheen kijken.
Deze laag wordt niet door iedereen aangeraden of aangeboden.

Wij doen dit bewust wel omdat we zien dat bij het niet gebruiken van een filterdoek de wateropslag in de drainagemat minder is én de wortelgroei hier vaker in komt.
Dat is niet erg maar wanneer het daarna een tijdje veel regent staan die wortels continu in het water. Dat is nu net een van de weinige dingen waar sedumdaken echt niet tegen kunnen.

 

Verwerking

Het filterdoek is heel licht en goed te knippen. We raden aan het met een goede overlap te leggen van minimaal 10 cm. Bij de randen kun je er voor kiezen het om de drainagemat naar beneden de vouwen, dan voorkom je dat het daar voor loopt óf omhoog tussen het grind en het sedumdak. Dit laatste is wel moeilijker daarna netjes af te werken maar heeft het voordeel dat het substraat niet mengt met het grind. Wanneer je een scheidingsprofiel gaat aanleggen is dit niet nodig.

 

De technische eigenschappen van het filterdoek:

Het filterdoek is gemaakt van gerecycled polyestervezels. Het weeg 125 gr/m².
Wij hebben het op een rol van 2 meter en 100 meter lang.
We snijden het altijd op een rolbreedte af. Besteld u dus 3 m² dan krijgt u een deel van 1,5x 2 meter. Het is slim om bij het bestellen dus rekening te houden met deze rolbreedte, snijverlies en overlap. Wanneer u na het bestellen ons per email de afmetingen doorgeeft kunnen we daar rekening mee houden bij het snijden.

Extra informatie

Gewicht 0.15 kg
Afmetingen 100 × 2 cm
Rolbreedte:

2 meter

gewicht:

125 gr/m²