Kennisbank

Wortelwerend folie nodig voor een groendak?

by Groenopdak on 9 november 2020 Reacties uitgeschakeld voor Wortelwerend folie nodig voor een groendak?

Een groendak op je dak aanleggen is een stukje natuur op je dak. Een van de meest genoemde twijfels is de vraag “Kunnen de planten geen kwaad voor je dak of dakbedekking?”. Logisch want natuur is mooi en goed maar je wilt niet achterblijven met een lekkage. Het antwoord op de vraag of planten van een groendak kwaad kunnen voor je dak is helaas Ja. Veel planten hebben sterke wortels en die zijn zeker een bedreiging voor de waterdichtheid van je dak wanneer je hier niets aan doet. kortom als je het ons vraagt is wortelwerend folie nodig voor een groendak!


Sedumdaken vormen bijna geen risico. Sedumplanten zijn niet echt gevaarlijk voor je dak. De sedumplanten wortelen oppervlakkig en zijn niet agressief of sterk. Wel zijn er vele soorten (on)kruiden die op je dak zullen ontkiemen en een bedreiging voor je dakbedekking vormen. Om dat risico te voorkomen kun je wortelwerende dakbedekking gebruiken of wortel werend folie.

Sedumplanten van onze sedumdaken vormen nauwelijks een bedrijging voor je dak maar onkruiden en andere planten wel.

Wortelwerendfolie onder het groendak
Wortelwerendfolie op een dak

Wortelwerendfolie is geen worteldoek zoals je het uit je tuin kent. Het is een kunststoffolie dat sterk is en dicht. Worteldoek houdt minder goed de wortels tegen omdat het o.a. waterdoorlatend is. Het wortelwerend folie nodig is voor een groendak hoeft niet waterdoorlatend te zijn. Hierom is het dus niet geweven maar een dichte folie. We leggen het wortelwerend folie tot tegen de opstaande randen zodat het ook onder de vegetatievrije zone (grindrand) ligt. Je hele dak is zo beschermd.

Weet je niet of jouw dakbedekking wortelwerend is en kun je dit ook niet aan de dakdekker navragen? Dan is het altijd slim om wortelwerend folie te gebruiken. Wanneer het dak niet speciaal gemaakt/ bedacht is voor een groendak is er bijna nooit wortelwerende dakbedekking gebruikt.

Maak je een nieuw dak/ nieuwe dakbedekking kies dan alvast voor wortelwerende dakbedekking zoals wortelwerende app of EPDM. De dakdekker kan hierin adviseren. EPDM is vaak wel wortelwerend maar uit veiligheid raden we ook daarbij aan de productinformatie van de fabrikant te controleren. Er zijn een aantal fabrikanten die daarin zeggen dat het gebruik van wortelwerendfolie slim is.

Een groendak beschermt je dakbedekking

Alle groendaken en dus ook het meest gebruikte sedumdak beschermt je dakbedekking. Dit komt omdat er minder uV straling op de dakbedekking komt en doordat de temperaturen niet meer zo extreem wisselen. Er is dus minder sprake van werking, het krimpen en uitzetten, van de dakbedekking. Weten hoe dat precies werkt? lees hier meer over alle voordelen van sedumdaken.

GroenopdakWortelwerend folie nodig voor een groendak?