Kennisbank

sedumdak aangelegd bij de grote tuinverbouwing

by Groenopdak on 19 oktober 2018 Reacties uitgeschakeld voor sedumdak aangelegd bij de grote tuinverbouwing

De grote tuinverbouwing op SBS 6 heeft een nieuw jasje gekregen. Nieuwe presentatoren maar ook nieuwe rubrieken.  één zo’n nieuw onderdeel van de grote tuinverbouwing is het Groene Geluk. Hierin gaat Lodewijk op bezoek bij projecten die bijdragen aan de duurzaamheid in de stad of die meer groen in de stad brengen.

Met de aanleg van onze sedumdaken zijn we samen met jullie natuurlijk super vaak duurzaam en groen bezig. Lodewijk kwam daarom een dagje mee kijken en helpen met de aanleg van de sedumdaken van Yvonne in Utrecht.

We kende Yvonne al even en ze had het er ooit over dat haar slaapkamer altijd zo warm wordt. Dit was voor haar de doorslaggevende reden om een sedumdak te nemen maar zeker niet de enige. Een sedumdak beschermt namelijk ook je dakbedekking, het zorgt voor geluidsisolatie (wel fijn zo dicht bij de ringweg), Gemeente Utrecht gaf ook nog een subsidie! helaas niet zo veel als tot voor de zomer (toen nog 50%, nu 25% ) maar toch elke bijdrage die je kan krijgen is een mooi cadeautje toch!  meer weten over de subsidie? kijk dan hier

Wil je de hele aflevering kijken? https://www.sbs6.nl/programmas/de-grote-tuinverbouwing/videos/pOZhcu2kfrg/de-grote-tuinverbouwing/

Waarom kwam de grote tuinverbouwing mee kijken bij de aanleg van een sedumdak

Lodewijk spant zich al jaren met hart en ziel in om een groene en duurzame leefomgeving voor jong en oud te maken. Lodewijk heeft daarom een onderdeel in dit programma dat heet Lodewijks Groene Geluk. Hierin gaat hij het hele land door om meer te leren over duurzaamheid. Hij gaat bijvoorbeeld langs scholen om kinderen bewust te maken van duurzaamheid. Ook leert hij en laat hij meer weten over het afkoppelen van het riool. Een sedumdak is niet alleen goed voor isolatie maar ook voor de luchtkwaliteit, het tegen gaan van het urban heat island effect en om minder water af te voeren naar het riool. Het vangt namelijk bijna 50% van de neerslag op en gebruikt dat. De neerslag die valt en wel wordt afgevoerd doet dat veel langzamer waardoor onze riolen ontlast worden en er minder kans ontstaat op overstromingen. Sedumdaken en groene daken zijn dus een mooi item voor dit duurzame onderdeel van de grote tuinverbouwing.

Hoe is dit sedumdak opgebouwd

Het sedumdak dat is aangelegd samen met de grote tuinverbouwing is wat wij een standaard sedumdak noemen. Dit is onze standaard en bestaat uit een erg goede laagopbouw. Door deze materialen te gebruiken heeft het een uitmuntente waterberging van maarliefst 28,7 liter per m2! De totale dikte is ongeveer 9 cm en het heeft een nat gewicht van 85 kg/m2. De uitleg in het filmpje gaat wat snel maar dit sedumdak is opgebouwd uit deze vijf lagen:.

  1. beschermdoek
  2. drainagemat 20 mm
  3. filterdoek
  4. extensief daktuinsubstraat 4 cm dik
  5. sedummixmatten

 

 

Wil je zelf ook zo’n mooi sedumdak of ben je geintereseerd in meer informatie over sedumdaken? stuur ons dan een berichtje of vraag meteen een offerte voor jouw dak aan.

[activecampaign form=3]

Groenopdaksedumdak aangelegd bij de grote tuinverbouwing