Kennisbank

Is mijn dak sterk genoeg voor een sedumdak?

by Groenopdak on 19 juni 2018 Reacties uitgeschakeld voor Is mijn dak sterk genoeg voor een sedumdak?

Is mijn dak sterk genoeg voor een sedumdak?

Het is misschien wel de meest gestelde vraag als het over sedumdaken gaat. De draagkracht van je dak is voor alle groene daken het uitgangspunt van de laagopbouw. Logisch want als jouw dak maar 100 kilo per m² kan dragen moet ik er geen groendak opleggen met 150 kilo per m².

IS JOUW DAK STERK GENOEG?

Wanneer je meerdere offertes voor de aanleg van een sedumdak hebt opgevraagd zal het je misschien al zijn opgevallen. Deze vraag wordt niet snel of erg moeilijk beantwoord. Dat doen we binnen ons vakgebied niet op jouw te pesten maar omdat het een vraag is met een grote verantwoordelijkheid. Het is ook nog eens een vraag die moeilijk te beantwoorden valt.

Een sedumdak is super goed voor je dak, het zorgt voor verkoeling met dit warme weer, beschermt je dakbedekking en nog veel meer maar je wilt natuurlijk niet dat het problemen geeft met je huis zoals doorbuiging of lekkage. Je dak moet daarom wel sterk genoeg zijn voor het sedumdak dat je er op legt.
Een “normaal” sedumdak heeft een nat gewicht tussen de 80 en 85 kilo per m². Wij houden daarom altijd 85 kg/m² aan. Aan de ene kant lijkt dit veel maar ook weer niet. Het is het gewicht van een gemiddeld persoon.

Kun je dan aannemen dat als je er op kan staan een sedumdak ook kan?

NEE
Het gewicht van het sedumdak is een permanente belasting, oftewel het blijft er op en heeft een langdurig effect op je dak. Als je op je dak staat is dit geen vaste belasting én je moet er natuurlijk ook nog op kunnen lopen als het sedumdak er op ligt.

Je moet natuurlijk wel nog op je sedumdak kunnen voor het onderhoud

Je moet natuurlijk wel nog op je sedumdak kunnen voor het onderhoud

Een dak met grind is bijna net zo zwaar als een sedumdak

Wanneer je grind op je dak hebt liggen is het berekend op al een aardige belasting. De meeste grinddaken hebben 5 cm grind. Er ligt dan 80 kg/m² grind op het dak en dat is nog zonder water gerekend! Het minimum is 4 cm grind, wat een droog gewicht heeft van 64 kg/m² met water erbij kom je dan op ongeveer 75 kg/m².
Heb je grind op je dak? Meet dan eens op hoeveel er ligt. Is dit 5 cm dan kan het standaard dak er op. Bij 4 cm kun je ook voor een lichtgewicht sedumdak kiezen. Deze is in prijs gelijk maar weegt maar 65 kg/m² (nat). Meer weten over lichtgewicht sedumdaken? stuur ons dan een bericht.

 

Geen grind op je dak?

Een sedumdak is net zo zwaar als een grinddak.

Een sedumdak is net zo zwaar als een grinddak.

Dan moeten we naar de constructie gaan kijken. Elk dak is anders en helaas is er geen standaard voor uitbouwen, schuren, dakkappellen en dergelijke. Ik kan je nu per mail dus ook niet een, twee, drie antwoord geven maar we gaan je wel helpen!
Wij hebben veel kennis en liefde voor ons vak maar zijn géén constructeur. Om je met deze vraag te helpen zullen we niet zélf het werk gaan doen. We kunnen jouw helpen met het verzamelen en omschrijven van de vraag zodat de constructeur goed kan kijken naar de situatie en efficiënt kan werken. Wanneer we samen met jouw alle informatie hebben verzameld leggen we de tekeningen, eventuele berekeningen die er al waren en omschrijving voor aan een constructeur. Die zal er naar kijken en inschatten hoeveel werk hij heeft en dus welke vergoeding hij hier voor vraagt. Zien we zonder te rekenen al dat het niet sterk genoeg is? dan hoor je dat ook meteen.

Wist je dat deze berekening bij de meeste gemeentes wordt gesubsidieerd zelfs als je geen sedumdak aanlegt?

Wil je onze hulp stuur dan antwoord op de volgende vragen:

 • Heb je bouwtekeningen?
  • Ja, stuur ze dan mee
  • Nee, wilt u me toestemming geven om bij jouw gemeente archief te kijken of ze de tekeningen hebben?
 • Kun je de balken of constructie zien?
  • Ja, stuur ons dan wat foto’s
  • Ja, wil je dan de afmetingen van de balken doorgeven?
   • Lengte
   • Breedte
   • Hoogte
   • Afstand hart tot hart tussen de balken
 • Weet je wie het gebouwd heeft?
 • Ja, stuur hun dan ook even de vraag of ze weten welke permanente belasting er op mag en of het sterk genoeg is voor een sedumdak? Dik kans dat ze dat heel snel weten ?

Met die informatie leggen we alles voor aan een constructeur die zal kijken of hij aan de hand hiervan kan bepalen wat de draagkracht (sterkte) is en wat hij voor die berekening vraagt.

GroenopdakIs mijn dak sterk genoeg voor een sedumdak?