Nieuws

vacature medewerker aanleg sedumdaken

by Groenopdak on 8 maart 2019 No comments

 

Wij geloven dat groene daken een perfecte aanvulling zijn in de steden. Je kan er een hele tell sell aflevering mee vullen. Het heeft enorm veel voordelen. Het beschermt de dakbedekking, isoleert, verkoelt in de zomer, houdt regenwater vast, is goed voor de luchtkwaliteit, voegt natuur toe aan een stad én het ziet er leuk uit. Groen op Dak is een specialistisch bedrijf dat groene daken aanlegt. Als extra service verzorgen we ook randwerkzaamheden zoals dak renovaties en dakbedekkingen. In ons bedrijf staan betrokkenheid, meedenkend vermogen en de combinatie van bouwen en groen (planten) centraal.

Je werk gaat bestaan uit de taken die behoren bij de uitvoering en aanleg van groene daken. Je komt in een werkploeg te werken met een ervaren collega. Op die manier krijg je al doende de kans om alles over groene daken te leren. De meeste projecten zijn 1 a 2 dagen werk daardoor is het afwisselend en uitdagend. Het is werk waar je aan het einde van de dag echt met trots op kan terug kijken. Als je weg gaat is het groene dak af

en dat is een mega verschil met het zwarte dak waar je s ochtends aan begon.

Dit is het resultaat van een dag hard werken:

 

 

 

 

 

En dit zijn wat sfeerbeelden van tijdens het werk:

 

 

 

 

 

 

 

Wat verwachten we van je?
• Je bent niet bang voor hoogtes;
• Werkt goed in teamverband maar kan ook zelfstandig werken;
• Je beschikt over een rijbewijs B (E) ;
• Gemotiveerd om in de buitenlucht te werken;
• Affiniteit met planten en duurzaamheid is een pre;
• Je werkt netjes en nauwkeurig;
• Woonachtig in omgeving Tiel is een pre;

Wat krijg je van ons:
• Het salaris is afhankelijk van je ervaring en opleiding;
• Een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband;
• Een leuke en afwisselende baan;
• Werken bij een gezellig bedrijf;
• Uren in overleg te bepalen, minimaal 24 per week;

read more
Groenopdakvacature medewerker aanleg sedumdaken

sedumdak aangelegd bij de grote tuinverbouwing

by Groenopdak on 19 oktober 2018 No comments

De grote tuinverbouwing op SBS 6 heeft een nieuw jasje gekregen. Nieuwe presentatoren maar ook nieuwe rubrieken.  één zo’n nieuw onderdeel van de grote tuinverbouwing is het Groene Geluk. Hierin gaat Lodewijk op bezoek bij projecten die bijdragen aan de duurzaamheid in de stad of die meer groen in de stad brengen.

Met de aanleg van onze sedumdaken zijn we samen met jullie natuurlijk super vaak duurzaam en groen bezig. Lodewijk kwam daarom een dagje mee kijken en helpen met de aanleg van de sedumdaken van Yvonne in Utrecht.

read more
Groenopdaksedumdak aangelegd bij de grote tuinverbouwing

Is mijn dak sterk genoeg voor een sedumdak?

by Groenopdak on 19 juni 2018 No comments

Is mijn dak sterk genoeg voor een sedumdak?

Het is misschien wel de meest gestelde vraag als het over sedumdaken gaat. De draagkracht van je dak is voor alle groene daken het uitgangspunt van de laagopbouw. Logisch want als jouw dak maar 100 kilo per m² kan dragen moet ik er geen groendak opleggen met 150 kilo per m².

IS JOUW DAK STERK GENOEG?

Wanneer je meerdere offertes voor de aanleg van een sedumdak hebt opgevraagd zal het je misschien al zijn opgevallen. Deze vraag wordt niet snel of erg moeilijk beantwoord. Dat doen we binnen ons vakgebied niet op jouw te pesten maar omdat het een vraag is met een grote verantwoordelijkheid. Het is ook nog eens een vraag die moeilijk te beantwoorden valt.

Een sedumdak is super goed voor je dak, het zorgt voor verkoeling met dit warme weer, beschermt je dakbedekking en nog veel meer maar je wilt natuurlijk niet dat het problemen geeft met je huis zoals doorbuiging of lekkage. Je dak moet daarom wel sterk genoeg zijn voor het sedumdak dat je er op legt.
Een “normaal” sedumdak heeft een nat gewicht tussen de 80 en 85 kilo per m². Wij houden daarom altijd 85 kg/m² aan. Aan de ene kant lijkt dit veel maar ook weer niet. Het is het gewicht van een gemiddeld persoon.

Kun je dan aannemen dat als je er op kan staan een sedumdak ook kan?

NEE
Het gewicht van het sedumdak is een permanente belasting, oftewel het blijft er op en heeft een langdurig effect op je dak. Als je op je dak staat is dit geen vaste belasting én je moet er natuurlijk ook nog op kunnen lopen als het sedumdak er op ligt.

Je moet natuurlijk wel nog op je sedumdak kunnen voor het onderhoud

Je moet natuurlijk wel nog op je sedumdak kunnen voor het onderhoud

Een dak met grind is bijna net zo zwaar als een sedumdak

Wanneer je grind op je dak hebt liggen is het berekend op al een aardige belasting. De meeste grinddaken hebben 5 cm grind. Er ligt dan 80 kg/m² grind op het dak en dat is nog zonder water gerekend! Het minimum is 4 cm grind, wat een droog gewicht heeft van 64 kg/m² met water erbij kom je dan op ongeveer 75 kg/m².
Heb je grind op je dak? Meet dan eens op hoeveel er ligt. Is dit 5 cm dan kan het standaard dak er op. Bij 4 cm kun je ook voor een lichtgewicht sedumdak kiezen. Deze is in prijs gelijk maar weegt maar 65 kg/m² (nat). Meer weten over lichtgewicht sedumdaken? stuur ons dan een bericht.

 

Geen grind op je dak?

Een sedumdak is net zo zwaar als een grinddak.

Een sedumdak is net zo zwaar als een grinddak.

Dan moeten we naar de constructie gaan kijken. Elk dak is anders en helaas is er geen standaard voor uitbouwen, schuren, dakkappellen en dergelijke. Ik kan je nu per mail dus ook niet een, twee, drie antwoord geven maar we gaan je wel helpen!
Wij hebben veel kennis en liefde voor ons vak maar zijn géén constructeur. Om je met deze vraag te helpen zullen we niet zélf het werk gaan doen. We kunnen jouw helpen met het verzamelen en omschrijven van de vraag zodat de constructeur goed kan kijken naar de situatie en efficiënt kan werken. Wanneer we samen met jouw alle informatie hebben verzameld leggen we de tekeningen, eventuele berekeningen die er al waren en omschrijving voor aan een constructeur. Die zal er naar kijken en inschatten hoeveel werk hij heeft en dus welke vergoeding hij hier voor vraagt. Zien we zonder te rekenen al dat het niet sterk genoeg is? dan hoor je dat ook meteen.

Wist je dat deze berekening bij de meeste gemeentes wordt gesubsidieerd zelfs als je geen sedumdak aanlegt?

Wil je onze hulp stuur dan antwoord op de volgende vragen:

 • Heb je bouwtekeningen?
  • Ja, stuur ze dan mee
  • Nee, wilt u me toestemming geven om bij jouw gemeente archief te kijken of ze de tekeningen hebben?
 • Kun je de balken of constructie zien?
  • Ja, stuur ons dan wat foto’s
  • Ja, wil je dan de afmetingen van de balken doorgeven?
   • Lengte
   • Breedte
   • Hoogte
   • Afstand hart tot hart tussen de balken
 • Weet je wie het gebouwd heeft?
 • Ja, stuur hun dan ook even de vraag of ze weten welke permanente belasting er op mag en of het sterk genoeg is voor een sedumdak? Dik kans dat ze dat heel snel weten ?

Met die informatie leggen we alles voor aan een constructeur die zal kijken of hij aan de hand hiervan kan bepalen wat de draagkracht (sterkte) is en wat hij voor die berekening vraagt.

read more
GroenopdakIs mijn dak sterk genoeg voor een sedumdak?

Fiscale voordelen van een groen dak

by Groenopdak on 26 april 2017 No comments

apple-589640_1920Als eigenaar van een bedrijf heb je veel aan het hoofd, de vele fiscale voordelen uitzoeken die je nog kan halen met slimme investeringen zullen niet bovenaan je to-do lijstje staan. Daarom leggen we hier graag uit welke fiscale voordelen je kunt behalen wanneer je het bedrijfspand verduurzaamt. Een sedumdak op je bedrijf heeft namelijk veel voordelen, niet in het minst de bijdrage die het levert voor de reducering van je CO2 footprint én de uitstraling van een duurzaam imago.

Allereerst wil je natuurlijk een richtprijs om antwoord te hebben op de vraag “Wat kost een groen dak?” De kosten van een sedumdak per m² hangt wel af van de vormgeving en bereikbaarheid. Wij willen transparant werken en geven daarom je graag al een idee van de kosten:

OppervlakRichtprijs
< 20 m²€ 52,- / m²
20-150 m²€ 47,- / m²
150 – 500 m²€ 44,- / m²
500 – 1000 m²€ 40,- / m²
> 1000 m² € 35,- / m²

*prijzen zijn exclusief btw en met een goede tot gemiddelde bereikbaarheid en aangelegd met sedummatten zodat het meteen groen is.

Wil je een nauwkeurigere prijsindicatie vraag dan vrijblijvend een offerte op.

1.      Subsidie groene daken

Voor zover bij ons bekend hebben nu de volgende 18 gemeentes een subsidie voor groene daken: Almelo, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Capelle a/d IJssel, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Hengelo, Leeuwarden, Leiden, Rotterdam, Soest, Tilburg, Utrecht, Zoeterwoude, Zwijndrecht.

Staat jouw gemeente er niet tussen en wil je weten of jou gemeente een subsidie voor groene daken heeft? Bel ons even dan zoeken we het voor je na.

2.      Milieu-investeringsaftrek voor een groen dak

Je dak voorzien van een sedum dakbedekking is een duurzame investering en komt daarom in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit is een aftrekpost voor duurzame investeringen, in het geval van het groendak mag je 36% van de inverstering hiervoor opgeven.

Om het exacte voordeel te bereken, en te bekijken of dit voor u mogelijk is, zou u de accountant moeten vragen. Een groen dak (vegetatiedak) heeft als bedrijfsmiddelcode F6420. De regeling staat hier ook verder uitgelegd: http://bit.ly/2ot7JeU

3.      De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Naast de Mia regeling bestaat er ook een tweede fiscale aftrekpost voor duurzame investeringen. Dit is de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De Vamil-regeling is ook een manier om duurzame investeringen versneld af te schrijven. In het geval van een groendak kan dat met 75% van de investering.

Voor meer informatie kun je het beste navraag doen bij je boekhouder / accountant. De regeling staat hier ook verder uitgelegd: http://bit.ly/2ot7JeU

Het groen dak (vegetatiedak) heeft als bedrijfsmiddelcode F6420.

4.      EIA voor de zonnepanelen

Huh zonnepanelen? Ja Zonnepanelen en een sedumdak zijn hele goede vrienden. Het sedumdak zorgt er namelijk voor dat de zonnepanelen 10% meer rendement behalen.

De EIA is ook een fiscale aftrekregeling. De regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Naast de afschrijving mag u van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor de winst over 2017 is dit bedrag 55,5% van de investering (aanschaf- en voortbrengingskosten).

Om het exacte voordeel te bereken, en te bekijken of dit voor u mogelijk is, zou u de accountant moeten vragen. Meer informatie vindt je op de website van de belastingdienst: http://bit.ly/2q3ZSo9

 

 

read more
GroenopdakFiscale voordelen van een groen dak

Onderhoud sedumdaken stap voor stap

by Groenopdak on 21 november 2016 No comments

November, de tijd van het jaar om de tuin winterklaar te maken. Uw groene dak verdient misschien ook wat aandacht!  Het is weer tijd voor het onderhoud van uw sedumdak. Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig maar één tot twee keer per jaar is wel aan te raden. De sedumplanten zijn sterk maar toch kunt u ze een handje helpen om dadelijk goed voorbereid de winter tegemoet te gaan. Omdat je dit ook heel gemakkelijk zelf kan doen (als je tijd en zin hebt) hebben we een uitleg gemaakt. Want waar moet je op letten? wat is onkruid? wat moet je allemaal doen? Volg onze handleiding en uw dak gaat goed voorbereid de winter in!

In de herfst is het tijd om onkruiden te verwijderen, het sedumdak te bemesten, de grindrand netjes schoon te maken en de waterafvoer te controleren.

read more
GroenopdakOnderhoud sedumdaken stap voor stap

Een sedumdak koelt uw huis!

by Groen OpDak on 15 september 2016 No comments

Is het bij u op deze dagen ook zo warm in huis? Doet u er alles al aan om het huis koeler te houden maar is het toch net een sauna? Dan heeft de natuur een oplossing voor u!
Planten op uw dak zorgen voor verkoeling. Een sedumdak verkoelt uw dak op 3 manieren:
1. Groen warmt minder op als zwart of steen. Heeft u wel eens met blootte voeten op straat of het asfalt of de stoep gestaan? Warm hé? Zo voelt uw dak nu ook aan! Op dit moment koelt uw dak dus niet maar warmt het juist je huis extra op! Als u dan met uw blootte voeten op het gras gaat staan dan is dat een stuk koeler niet waar? Dat effect heeft het sedumdak ook op uw dak. Het groene dak is eigenlijk jouw grasveldje op het dak.


2. Planten zijn net mensen! Met warm weer zweten planten door water te verdampen via hun bladeren. Op die manier koelen ze zichzelf en hun omgeving af. Als er planten op uw dak staan dan koelen zij dus uw dak af! Het groendak isoleert dus niet heel erg maar verkoelt juist heel goed. 


3. Een sedumdak bestaat uit een pakket met 5 lagen en is 8 cm dik. De warmte die dus bij de planten komt moet ook nog eens eerst door deze lagen heen en daarna nog door uw dak en de isolatie voordat het bij de kamer komt. In die weg verliest het al veel warmte, de temperatuur die dus vanuit buiten naar binnen komt is dus koeler.

read more
Groen OpDakEen sedumdak koelt uw huis!

Onkruid op een sedumdak

by Groen OpDak on 9 augustus 2016 No comments

We hebben een zomer achter de rug met veel wisselende temperaturen en veel regen. De zaadjes die op uw groendak zijn gekomen (door wind of vogels) zijn waarschijnlijk niet dood gegaan door droogte of zon. Er is dus kans dat u al veel kleine andere plantjes op uw sedumdak heeft of kan zien ontkiemen. Niet al deze planten zijn goed op uw dak. Die planten zijn dus ongewenst en in dit geval dus onkruid. Planten die u wel mooi vindt (bijvoorbeeld wilde tijm, boterbloemen e.d.) kunt u laten staan.
Welke planten moet u echt weghalen:

 • Bomen (bijvoorbeeld: beuken, esdoorns, elzen, berken en eiken)
 • Wilde planten die snel gaan overheersen:
  • Paardenbloemen
  • Haagwinde
  • Heermoes
  • Zevenblad
 • Grote plekken met gras of mos om te voorkomen dat ze het sedum overheersen.

Wanneer u geen wortelwerende dakbedekking is het bij alle (grotere) planten dan sedumplanten opletten dat zie niet door de onderste kunststoflagen groeien. Daarom raden we in die gavallen aan om álle wilde planten te verwijderen.

 

Tips voor het weghalen:

Onkruidbestrijdingsmiddelen zijn ook schadelijk voor het sedum en raden we daarom af. Het afmaaien geeft wel een strak beeld maar lost het probleem niet op, de planten blijven er staan en groeien alleen maar sterker terug. Vooral de wortels blijven zich dan ontwikkelen. De beste optie is dus ouderwets handwerk. Dit is een klusje voor een mooie zonnige dag. Wat heb je nodig: een plastic harkje voor het mos, knie beschermers of een kussentje, een emmer en leuke muziek (tenzij je van de stilte en rust houdt).

read more
Groen OpDakOnkruid op een sedumdak