Kennisbank

Waarom is een sedumdak goed voor de biodiversiteit?

by Groenopdak on 17 maart 2019 Reacties uitgeschakeld voor Waarom is een sedumdak goed voor de biodiversiteit?

De biodiversiteit in het algemeen maar vooral in de steden staat onder druk. Schuttingen winnen het van hagen en planten moeten steeds vaker plaats maken voor grind en bestrating. Dit zorgt voor minder leefgebied van planten, vogels, kleine dieren en insecten. Maar wat is de biodiversiteit eigenlijk?, waarom is het van belang en hoe draagt een sedumdak bij aan het verbeteren er van?

Biodiversiteit-sedumdak-bij2

Het woord vertelt het eigenlijk al. Bio = leven en diversiteit betekent verscheidenheid/verschil. Het is net als het woord duurzaam een grote term dat veel kan betekenen. Als je zoekt op de definitie vindt je de uitleg:

“Variatie van biologische soorten in een ecologisch systeem”.

Kortom het aantal (soorten) leven in een ecosysteem.

Waarom is de biodiversiteit belangrijk?

De wereld kan niet zonder biodiversiteit. Een grotere aantallen en variëteit in soorten in een ecosysteem zorgen ervoor de balans beter is. Dat is belangrijk om overlast van een soort te voorkomen. Daarnaast zijn wij afhankelijk van de natuur. Onze kleding, lucht, voedsel en watervoorziening zijn allemaal afhankelijk van een goed werkend ecosysteem. Een slechte biodiversiteit kan verband houden met een slechtere luchtkwaliteit maar ook met bijvoorbeeld een ziekte/ plaag die rond gaat. Erg actueel is bijvoorbeeld vorig jaar de buxusrups. De beste manier om die te bestrijden is het inzetten van zijn natuurlijke vijand. Vogels komen alleen steeds minder en minder in onze tuinen en de bebouwde kom voor waardoor insecten soms de overhand krijgen.

Wespen kunnen overlast veroorzaken door slechte biodiversiteit

Een slechte biodiversiteit zorgt voor overlast. wespen zijn roofdieren maar ook alles eters. wanneer er niet genoeg prooien zoals kleine vliegen zijn zoeken ze ander eiwitrijk of zoet voedsel.

Heb jij ook zo’n hekel aan die grote hoeveelheid slakken in het najaar? Ik kan soms m’n voortuin niet uitlopen zonder er een paar kapot te trappen. Vervelend, vies maar ook erg duidelijk een probleem dat komt omdat we te weinig vogels in de omgeving hebben. In augustus worden ook elk jaar de wespen een probleem terwijl ik de eerste nu al zag rondvliegen. Waarom dan pas? Het voedselaanbod (fruit en andere insecten) neemt af. Dat laatste kan het probleem van de overlast verminderen. Door andere en meer planten te plaatsen met fruit/ vruchten en meer ruimte te geven waar andere kleinere insecten voorkomen behoud de wesp langer zijn voedselvoorziening en zal hij minder geneigd zijn zo agressief rond het onze te hangen.

Waarom is een sedumdak goed voor de biodiversiteit?

Door groen op je dak aan te leggen plant je meer planten in de bebouwde omgeving. Hierdoor geef je een stuk oppervlak terug aan de natuur/ planten. Op een sedumdak komen 10 soorten planten voor, dit op zichzelf is dus al een bijdrage aan de biodiversiteit. Nu tel ik zelf exotische planten liever niet mee want die bieden weinig meerwaarde voor de Nederlandse natuur. In een sedumdak zitten verder 3 Nederlandse sedumsoorten. Dit zijn de Sedum acre, Sedum album en Sedum sexangrulare.

Alle soorten sedum in een sedumdak zijn voor bijen en vlinders interessant als voedselplant. Dit komt omdat ze enkelvoudig zijn en de dieren dus gemakkelijk bij het voedsel kunnen. Verder bied het groene dak ruimte waar insecten en dieren geen overlast hebben van “ons” mensen. Dit is een niet te onderschatte waarde want dat is mede oorzaak waardoor er veel insecten en vogels verminderen in de stad. Vlinders bijvoorbeeld moeten rustig opwarmen in de zon om goed te blijven vliegen. Doen ze dat op de straat of in onze parken dan is de kans groot dat ze (per ongeluk) worden verstoord of zelfs vertrapt.

vliegen op een een groendak

sedumdaken verbeteren de Biodiversiteit niet alleen door het aantrekken van bijen en vlinders maar ook vliegen, spinnen en anderen insecten.

Een groendak is daardoor voor veel meer dieren interessant dan alleen bijen en vlinders. Die laatste zijn wel het herkenbaarst en dus wordt daar vaak aan gerefereerd. Als ik op het sedumdak zit hoor en zie je vele soorten insecten rond vliegen en kruipen. Zelf herken ik alle soorten vliegen niet maar wat ik vaak zie zijn zweefvliegen, kleine vliegjes, dazen, libelle’s, spinnen, bijen en vlinders. Als je dan een camera neerzet (goed idee he, ga ik deze week even op ons kantoor dak zetten), dan zie je veel soorten vogels die wat komen pikken, jagen of nest materiaal zoeken. Vaak komt er zelfs bodem leven voor op het sedumdak als is dit in vergelijking met de echte grond natuurlijk beperkt.

Op de vraag Waarom is een sedumdak goed voor de biodiversiteit?

“Door een rustige plek met meerdere soorten planten en bloemen te bieden trekt het ander leven zoals insecten en vogels aan en bied het hen meer leefruimte.”

 

Wat kun je doen om je sedumdak nog interessanter te maken voor de biodiversiteit?

Voeg een houtstam toe aan je sedumdak

Foto van een groendak met wilde bloemen van de cruydthoeck. foto credit www.cruydthoeck.nl

 

Om een sedumdak nog interessanter te maken voor de biodiversiteit kun je een aantal dingen aanpassen:

  1. Plaats een oude boomstam om zo voor meer insecten leven maar ook overwinterplaatsen voor wilde bijen te zorgen
  2. Plant/ zaai wat andere Nederlandse planten in je sedumdak. Dit kan vaak zonder extra substraat en dus gewicht toe te voegen aan je groene dak. Weten welke planten hiervoor geschikt zijn? klik hier.

Insectenhotels zijn een goede toevoeging voor je sedumdak3. Hang of plaats nestkastjes of insecten hotels;

4. Vervang een stukje sedum voor zand grond;

5. Zorg voor wat grote keien of een stuk grind voor de vlinders om op te warmen en rusten.

 

Wil je dit toepassen? Wij helpen je graag met advies en/of de materialen. stuur ons een berichtje naar: info@groenopdak.eu

binnenkort komen er ook nestkastjes, bloemenmengsels en biodiversiteitspakketten in onze webshop.

 

GroenopdakWaarom is een sedumdak goed voor de biodiversiteit?

Related Posts

Take a look at these posts