Kennisbank

Nieuwe subsidie voor groene daken in Rotterdam.

by Groenopdak on 8 juli 2017 Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe subsidie voor groene daken in Rotterdam.

Een van de actiefste gemeentes op het gebied van verduurzamen en groene daken is gemeente Rotterdam. Vanaf nu krijgen niet alleen groene daken in Rotterdam subsidie. Omdat er veel mogelijkheden zijn die bijdrage aan het klimaat en waterproblematiek tegen gaan heeft de gemeente de subsidie op groene daken ondergebracht in één grote regeling om klimaatverandering tegen te gaan. De regeling heet dan ook “Subsidie Klimaatadaptatie”.  

De gemeente stelt dit jaar € 500.000 euro ter beschikking om Rotterdam beter voor te bereiden op extreme weersomstandigheden. 

Dit geldt is bedoeld om bewoners te stimuleren meer beplanting aan te leggen (zowel op het dak als op de grond), het opvangen van regenwater en het afkoppelen van uw dak of perceel van het rioolnetwerk. Dit moet er allemaal aan bijdragen dat de stad minder overlast gaat krijgen van enorme regen buien en het water langzamer aan de grond en het gebied wordt gegeven. Dit is goed voor de waterhuishouding maar helpt ook tegen de hitte in de zomer. 

Inmiddels ligt er in Rotterdam al 235.000m² groen dak.

Hoe zit de subsidie voor groene daken in Rotterdam in elkaar?

De gemeente heeft een in de subsidie regeling wel een paar belangrijke voorwaarden opgenomen:

  • De minimaal aan te leggen sedumdak heeft een oppervlakte van 20 m²;
  • De waterberging moet minimaal 30 liter per m² zijn;
  • Het ontwerp, aanleg en onderhoud van het groene dak deugdelijk en zorgvuldig is uitgevoerd.
  • De subsidie voor groene daken is €10,- /m² met een maximum van 50% van de kosten.

De subsidie aanvragen:

Voor het beoordelen en het traject van de subsidie aanvraag is onderscheidt gemaakt tussen aanvragen en projecten met een subsidie bijdrage van minder dan €1.500 euro en aanvragen groter dan € 1.500 euro. 

De subsidie regeling voor aanvragen met minder dan € 1.500  subsidie vraag je het ná de uitvoering aan. Dit moet je binnen 8 weken na aanleg doen met je DigiD op de website van de gemeente.

Is je subsidie aanvraag groter dan €1.500 euro dan doe je de subsidie aanvraag vóór uitvoering

Wat heb je nodig voor de subsidieaanvraag?

De subsidie aanvraag is niet heel moeilijk maar je moet wel wat belangrijke zaken doorsturen:

  • Bewijs van eigendom, bijvoorbeeld een afschrift van de koopakte of uittreksel uit de kadastrale legger;
  • Machtiging, wanneer aanvrager niet de eigenaar is;
  • Foto, kaart of technische tekening van het dak;
  • Productinformatie/ product blad met aantal L/m² waterbufferend vermogen
  • Planning van de werkzaamheden
  • Gespecificeerde begroting/ offerte van kosten van de begroeid dak voorzieningen, voorzien van aantal m² en laagopbouw.

U krijgt doorgaans binnen 8 weken antwoord op de subsidie aanvraag. Deze termijn kan één keer worden verlengd met 12 weken. Zo lang de subsidie aanvraag niet compleet is, wordt de beslistermijn uitgesteld.

Voldoen onze sedumdaken aan deze eisen?

Ja We hebben in 2020 onze laagopbouw aangepast naar de steeds vaker horende wens om het waterbergend vermogen te vergroten naar 30 ltr/m². Onze standaard sedumdaken hebben tegenwoordig dit waterbufferende vermogen. 

Op onze website kun je een nauwkeurige richtprijs inschatting krijgen en meteen daarna ook de specifieke offerte aanvragen via de rekentool. 

informatie van de gemeente Rotterdam:

Je kan alles over deze regeling uitgebreid lezen op hun website: https://www.rotterdam.nl/loket/subsidie-klimaatadaptatie-tot-1500/ en https://www.rotterdam.nl/loket/subsidie-klimaatadaptatie-vanaf-1500/

GroenopdakNieuwe subsidie voor groene daken in Rotterdam.

Related Posts

Take a look at these posts