Kennisbank

Onderhoud sedumdaken stap voor stap

by Groenopdak on 21 november 2016 Reacties uitgeschakeld voor Onderhoud sedumdaken stap voor stap

November, de tijd van het jaar om de tuin winterklaar te maken. Uw groene dak verdient misschien ook wat aandacht!  Het is weer tijd voor het onderhoud van uw sedumdak. Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig maar één tot twee keer per jaar is wel aan te raden. De sedumplanten zijn sterk maar toch kunt u ze een handje helpen om dadelijk goed voorbereid de winter tegemoet te gaan. Omdat je dit ook heel gemakkelijk zelf kan doen (als je tijd en zin hebt) hebben we een uitleg gemaakt. Want waar moet je op letten? wat is onkruid? wat moet je allemaal doen? Volg onze handleiding en uw dak gaat goed voorbereid de winter in!

In de herfst is het tijd om onkruiden te verwijderen, het sedumdak te bemesten, de grindrand netjes schoon te maken en de waterafvoer te controleren.

Het onderhoud zelf uitvoeren? dat kan we leggen het stap voor stap uit:

Stap 1 onkruid verwijderen:

Pluk het onkruid tussen de sedumplanten uit. Voor de meeste geldt dat ze het makkelijkste eruit gaan als je ze zo dicht mogelijk bij de grond vast pakt. Één voordeel op een sedumdak ligt weinig substraat dus vaak zitten de planten heel slapjes vast.

meer weten wat onkruid is? lees hier meer.

Stap 2 mos loshalen en tegen gaan:

Kom je grote stukken mos tegen? Haal weg wat makkelijk los komt. Grote stukken die moeilijk los komen kun je met een plastic harkje open halen. Let wel op met de hark, hark niet te diep en te hardt want je wilt niet op de dakbedekking komen.  Haal de stukjes mos die je los hebt geharkt weg. Zo krijgt het sedum weer wat lucht en trekt het anti mos kunstmest dadelijk beter in de grond.

Stap 3 de grindranden

De grindranden moeten schoon gemaakt worden. Begin met de grotere planten eruit te plukken. Daarna kun je de wortels vernietegen door met je hand of een plastic harkje door het grind te gaan. Je kan uren bezig zijn met het grind maar dat hoeft niet! Gewoon het grovere vuil en planten  eruit halen is het belangrijkste.

Sedumpower kunstmestStap 4 Bemesten van het sedumdak

Wanneer je dit bij het hele dak hebt gedaan kun je bemesten, afhankelijk van de soort mest moet je 5 a 10 gr/m² gebruiken. Houdt je aan de voorschriften en zorg dat je een kunstmest voor sedumdaken gebruikt. Mijn ervaring is dat je het beste vooraf kan afwegen hoeveel je nodig hebt en dat uit de hand verspreiden.

Wat heb je nodig:

  • Afvalzakje en/of emmer
  • Kniebeschermers of kussentje (hé het is vrije tijd dus je hoeft jezelf niet aftebeulen 😉
  • Een plastic harkje
  • Kunstmest voor sedum! Let op gewone kunstmest is veel te voedingsrijk en daardoor slecht voor het sedum! Wij raden Greenroof Sedum-mix© aan. Hoeveelheid: 60 gr/m²
GroenopdakOnderhoud sedumdaken stap voor stap

Related Posts

Take a look at these posts